Provincialismul revistelor de provincie

Câteva precizări necesare:

1. nu toate revistele din provincie sunt provinciale, în sensul peiorativ al cuvântului;
2. sensul peiorativ al cuvântului „provincial” aparţine unor locuitori ai capitalei, care sunt în căutarea unor calităţi; la romani, termenul avea un sens pozitiv, menit să ateste calitatea produselor ce veneau la Roma – în urma unor selecţii riguroase – din provincie; el însemna seriozitate şi profesionalism;
3. evident, capitala concentrează forţele, modelează oamenii prin simpla lor participare la mulţimea evenimentelor culturale, dar facilitează şi coagularea a tot felul de coterii.
Teoretic, orice revistă a trebui să reflecte activităţile culturale din zona pe care o reprezintă. Este perimată ideea cititorului unui singur ziar local, care - fiind unicul - trebuia să informeze „omul muncii” asupra tuturor evenimentelor.

Căderea în provincialism are drept cauză tocmai încercarea unor reviste de a se deschide către orizonturi mai largi decât le permite aşternutul. Iată, de pildă, numărul din aprilie 2010 al revistei Tomis. (Sper ca redacţia să nu îmi ia în nume de rău faptul că îi folosesc ca exemplu. Puteam să iau oricare altă revistă, aşa că nominalizarea acesteia este un fapt pozitiv; „nimeni nu bate un pom fără roade”.) Realizatorilor acestui număr li s-a părut de bun augur un interviu cu Victor Rebengiuc, o personalitate recunoscută, ceea ce – în imaginaţia lor – părea să ridice prestigiul revistei la nivel naţional. Fals! Un interviu cu oricine are valoare în măsura în care cel intervievat spune ceva remarcabil sau cel puţin inedit. Ei bine, în acest interviu, Victor Rebengiuc nu spune nimic nou. Era şi firesc! De ce s-ar fi ostenit s-o facă pentru o revistă de provincie? Ideea este o probă clasică de provincialism.

Dacă, în schimb, revista ar fi publicat mai multă producţie culturală originală, ar fi atras atenţia într-o măsură mai mare, ar fi făcut un serviciu mai important culturii regionale şi – cu siguranţă – nu ar fi căzut în provincialism. Ar fi fost etichetată ca o revistă reprezentativă pentru provincia respectivă, cu toate calităţile ce pot decurge de aici.

A fost doar un exemplu. Trebuie să insist? Sper ca nu!